Příbram, Česká republika
Pon. až Pá. 10:00 -18:00

V čem chovat morčata

 Rozhodně zapomeňte na akvárium, to se pro morčata vážně nehodí. Co se vhodných chovných prostor týká, máte na výběr. Docela fajn je plastbox, protože morčata nenadělají takový binec okolo. Klec je ale vhodnější, líp větrá. Pokud chcete minimalizovat hobliny a bobky vyházené z klece, mám vyzkoušenou perlinku. Nastříháte podle stěn klece a připevníte vázacím drátem. Ale počítejte s tím, že jak se morčátkům podaří vtáhnout okraj dovnitř, okoušou ho. Neublíží jim to, ale vám to naruší perlinkové dílo. 

 Kdo je šikovný, může vytvořit ubikaci třeba ze dřeva, dopředu nebo ze všech stran plexisklo, na dno lino proti pročůrání. Pohledejte na internetu, pokud potřebujete inspiraci. Vždy je ale potřeba mít na zřeteli přirozené potřeby zvířat. 

My šílenci s větším počtem zvířat si pořizujeme něco jako králíkárny do bytu. Prostoru samozřejmě čím víc, tím líp. 

Jedna z našich morčatáren

 

 Umístění ubikace je samozřejmě na vás a vašich možnostech. Morče je přirozeně plaché zvíře a možná upadnete do dojmu, že potřebuje co nejvíc klidu. Asi není úplně dobré, aby dejme tomu denně na kleci ležela kočka a děsila zvířata k smrti. Ale běžný ruch je v pořádku. Mám jednu velkou klec s více morčaty na zemi a na poměrně frekventovaném místě. Ze začátku pobytu nově přesunutého morčete když projdu, většinou nadskočí. Po nějaké době už je to spíš výjimečné. Takže klidně vystavujte v přiměřené míře morčátka běžnému domácímu  dění, zvyknou si. 

 Podestýlka se dá vyřešit různě, já tak klasicky dávám hobliny, konkrétně teď si nemůžu vynachválit značku Happy horse ve velkém balení. Můžete využít dřevěné topné peletky, v sezoně je mívají v hobbymarketech. Ovšem dejte je jen do rohů pod hobliny, nikdy ne samotné. Morčata ze samotných peletek mohou mít otlaky na tlapkách a to není sranda, protože to může skončit zápalem plic a smrtí. Různé z mého pohledu nóbl podestýlky jako je Asan a Ekotek jsou určitě vhodné. Akorát pokud máte zvířat víc, už to vyjde vcelku draho. 

 Názory na vybavení se liší. Za mě je asi optimální rozčlenit prostor tak, aby zvířata měla možnost proběhnout se a zároveň to nebyla úplně nuda. Morčata mohou mít v rohu klece plastový záchod a okolo různé koberečky. Prý se některá zvířata fakt naučí čůrat a bobkovat fakt jen do toho wc, ale s tím nemám žádné větší zkušenosti, v případě zájmu pohledejte na netu. Já mám akorát odpozorováno, že některá morčata mají sklony chodit do rohu. Ale to zjistím, až když jsou z nějakého důvodu v boxu nebo kleci sami. Jako jedna naše samička, která chvíli přebývala na samotce. Bobky měla z vetší části ve dvou rozích boxu, na opačné straně sice semtam něco, ale mnohem míň. 

 Pokud chcete morčatům dopřát co nejvíce prostoru, tak na šířku a délku v jednom patře. Morčata nejsou veverky a nepotřebují třípatrovou klec. Prostor můžete rozčlenit úkrytem, zavěsit hamaku, dát tam třeba i nějaký můstek. Ale nepřehánějte to, morčátka se ráda proběhnou v přehledném prostoru.

Vzhledem k nutnosti trvalého přístupu morčat k senu je dobré mít nějaký seník. Seno hozené na zem zvířata rychle znehodnotí pročůráním.  Drátěná koule je naprosto nevhodná, morče se v ní může oběsit. Seníků je ke koupi celá řada. Dají se pořídit dřevěné, drátěné nebo třeba látkové. Taky můžete samozřejmě nějaký seník vyrobit. Já chovám morčata v plastových boxech, seník na fotu byl vyroben přesně na tloušťku okraje bedny, stejně jako držák napáječky. 

 Co se dalšího vybavení chovného zařízení týká, budete samozřejmě potřebovat napáječku. Na misku na vodu zapomeňte, bleskurychle by se z ní stal záchod. Můžete si pořídit klasickou kuličkovou nebo si někteří chovatelé chválí takzvané niplové napáječky. Kuličkovou napáječku je potřeba naplnit až úplně nahoru, aby vznikl dostatečný podtlak na udržení vody vevnitř. 

Seník
Seník usaditelný na okraj plastové bedny, made by můj skvělý muž. Vyrobeno ze střešní latě 2x3 cm, svařovaného pletiva (oka 2x2 cm), jednoho vinglu, Mirolenu, vázacího drátu a šroubů.   
Napáječka
Držák napáječky usaditelný na okraj plastové bedny, taktéž manželovo dílo. Vyrobeno opět ze střešní latě 2x3 cm, vinglu, šroubů a vázacího drátu. 

 Pokud byste chtěli vyrobit a použít seníky a držáky napáječek jako na fotkách, je dobré vodorovný okraj bedny provrtat a díru ve vinglu použít na uchycení šroubem s křídlovou matkou. Šrouby mám přichycené v okraji bedny napevno šroubem, podložkou a matkou a až nad tím je na šroubu nasazené zařízení dírou ve vinglu a uchycené křídlovou matkou pro případnou manipulaci.

 Uzavřené domečky nepoužívejte. Jednak budou morčata nejspíš celý den zalezlá, druhak mohou spíš vznikat konflikty. Pokud chcete mocímermo domeček, kupte nebo vyrobte spíš takovou plošinku na nohách, jako stoleček. Morčata budou ve zrakovém kontaktu s okolím a lépe se přizpůsobí běžnému ruchu okolo. 

 Jestliže máte možnost umístit morčátka do venkovního výběhu, určitě toho využijte. Je samozřejmě potřeba dobré zabezpečení, některé kočky jsou docela lovci. A samozřejmě by měla morčata mít možnost schovat se do stínu. To, že pocházejí z Peru vůbec neznamená, že se nemohou upéct. Ideální je přirozený stín od stromů. Samozřejmě i od domu, nějaké zdi. Ale ověřte si, že stín je po celý den minimálně ve třetině prostoru. Pokud žádný takový stín nemáte k dispozici, použijte slunečník nebo alespoň přes ohrádku přehoďte plachtu nebo jinou textílii a zajistěte proti sklouznutí.  Uzavřený domeček ve výběhu ke zchlazení úplně neposlouží, protože se od sluníčka snadno vyhřeje. Dejte pozor na jaře a na podzim, když je zem ještě nebo už studená i přes teplý vzduch. Já si prostě sáhnu. 

 Doma se dá použít na proběhnutí nějaká větší ohrádka. Dají se koupit, můžete vyrobit. My jsme jako děti probíhaly morčata v bludišti z leporel. Samozřejmě asi netoužíte po pročůraném koberci, pod výběh je možné dát například igelitovou plachtu a přes ni deku nebo plátěné prostěradlo. Nebo jednorázové nepropustné podložky, na ně už samozřejmě nic dávat nemusíte.

  Pokud se na dně klece vytvoří bílé usazeniny, nalijte na to alespoň centimetr octa a chvíli vydržte. Za pár minut to půjde kartáčkem krásně dolů. Se stejným úspěchem lze použít i kyselinu citronovou. Ze zkušeností ostatních funguje i Domestos a podobné prostředky na vodní kámen. 

 

  • Hits: 380