Příbram, Česká republika
Pon. až Pá. 10:00 -18:00

Rozmnožování morčat

 Morčecí samice mají říji zhruba každé dva týdny. Pokud máte samičku ve společnosti další samičky, může na ni v době říje být nevrlá, prohánět ji a naskakovat na ni. Je to normální a neděje se nic špatného, situace se opět uklidní. 

Pokud je samice se samcem a dojde k oplození, což je možné jen v době říje, následuje březost. Ta trvá 59 - 72 dní. Že samička zabřezla, poznáte podle většího váhového přírůstku zhruba za měsíc. Dvacet gramů nabraných sežráním kupy trávy není větší váhový přírůstek. Dva týdny před porodem lze cítit pohyby mláďat. Zhruba týden před porodem přestane samička přibírat na váze a můžete zaslechnout, jak miminka vržou zoubky. K výměně mléčného chrupu za trvalý dochází u morčat již v děloze. Březí samici nepřekrmujte. 

 Morčecí porod je obvykle svižný a často se odehrává v noci. Po porodu a vybalení mláďat z plodových obalů samička pozře placenty a pak se věnuje očistě miminek. Pokud najdete samici sedící v rohu, jak má viditelně bolesti a nic nejde ven, okamžitě vyražte na veterinu.  Pokud samice mládě nedokáže vypudit a kouká ven dejme tomu jen půlka těla, zkuste samičce opatrně pomoct. Pokud to nezabírá, opět směr veterina. Další komplikace může nastat, pokud samice po dokončení vypuzení mláďat nepřestane tlačit a nastane výhřez dělohy. To je taktéž na odborné řešení.

 Morčecí mláďata se rodí osrstěná, s plným chrupem, s očima otevřenýma. Čtyři týdny ale potřebují mámino mléko. Odstavujeme při minimální hmotnosti 250 g a věku 4 týdnů.

 Z různých důvodů se může stát, že matka mláďata nekrmí. Někdy je vrh početný a slabší mládě se nedostane ke struku. To se dá vyřešit relativně snadno. Zhruba každé dvě hodiny oddělte silnější mláďata a nechte samičku jen tomu malému na hodinu. Brzy nabere na váze a bude schopné se i v konkurenci sourozenců dostat k jídlu. Někdy se samičce hned nerozjede oxytocin do těla a před mláďaty utíká. To je pak dobré samici si vzít na klín, vnější zadní nožičku ji opatrně natáhnout dozadu aby nemohla kopat a mládě přiblížit tlamičkou ke struku, Pravděpodobně se chytí, párkrát nasaje a pak už to bývá v pořádku. Pokud samice uhyne, je nejlepší sehnat jinou kojící samičku. Pokud nemáte tu možnost a jste ochotní dokrmovat, máte různé možnosti. Někdo dokrmuje kotěcím mlékem, to se dá koupit v obchodě s potřebami pro zvířata. Já používám mléko Tatra light o tučnosti 4 % dostupné v běžných obchodech. To se naředí v poměru 1:1 s vodou. Pokaždé mléko ohřejte na cca 37 stupňů, je to pár vteřin v mikrovlnce. Mláděti dáváme zkraje 1 ml, cca po týdnu zvýšíme na mililitry 2. Krmíme úzkou stříkačkou. Stříkačku po každém krmení vymyjeme horkou vodou. Mléko uchováváme v lednici. Pokud použijeme Tatru, nachystáme si do vyvařené skleničky se šroubovacím uzávěrem vždy jen množství na daný den a po 24 h zbytek vylijeme a připravíme novou várku. Je potřeba krmit každé dvě hodiny. Po krmení jemně namasírujte mláděti bříško prstem. Zjistila jsem, že když prst navlhčíte, morčátko se snáz vyčůrá a vykaká. Každopádně se snažte raději zajistit osiřelým mláďatům náhradní kojnou. Po dvou nočních dokrmovacích šichtách už se totiž z člověka stává slušná zombie. 

 Pozor, hned po porodu má samice další říji. Pokud tedy nevíte o  březosti samice nebo víte a samici necháte se samcem, okamžitě po porodu ji zase oplodní. Takže samice bude kojit mláďata a do toho bude znovu březí, což ji vyčerpá na hranice sil. I tak, pokud je vrh početnější, je kojení pro samici velmi energeticky náročné. Krmte kojící samici dobře ale rozhodně nepřekrmujte 

 Mláďata nepotřebují žádnou speciální péči, snad jen, pokud máte seník výše, přidávejte seno i na dno ubikace, aby se k němu mimča dostala. Od narození se mláďata snaží konzumovat stravu jako dospělé morče. 

Pořád dokola se setkávám s případy, kdy si někdo donese ze zverimexu březí samičku. Nebo páreček, protože prodavačka to nepoznala. Prosím, nekupujte morčata ve zverimexech. Jenom podporujete dodavatele, kteří chovají morčata neetickým způsobem. Vy si koupíte nemocného nebo březího chudáčka a tím uvolníte místo pro dalšího. Samice březí ze zverimexu obvykle čekají mláďata s vlastním bratrem a to s sebou nese rizika různých vad. Pokud nemáte částku na pořízení morčete u slušného chovatele, zvíře si nepořizujte. Morčata jsou zvířata žravá a jejich chov prostě není zadarmo. Ani vy prosím zbytečně nemnožte, nechtěných morčátek je na světě i tak dost. 

 

  • Hits: 131