Příbram, Česká republika
Pon. až Pá. 10:00 -18:00

Často kladené dotazy

1) Může být morče samo? - Morčata jsou společenská zvířata a samota jim nedělá dobře. V přírodě žijí ve velkých skupinách. Doma je dobré dopřát jim společnost jedince stejného pohlaví. Také je možné mít samičku a kastrovaného samce. S kastrovaným samcem může bydlet i vícero samiček, samec je srovná, aby žádná samice nešikanovala jinou. Zájemci často chtějí dvě samičky ale funguje i soužití dvou samců. 

2) Je vhodné chovat morče s králíkem? - Ne. Taky byste nechtěli bydlet s orangutanem a to je nám ten orangutan geneticky mnohem blíž, než králík morčeti.

3) Musí morče mít seno? - Ano, seno je v morčecím jídelníčku nenahraditelné. Pohyb čelistí při žvýkání sena udržuje stoličky ve správné délce. 

4) Je možné morčata chovat venku? - Ano, ale pozor na průvan. Ten morčata nesnesou. Snadno v něm nachladnou a bez antibiotik následuje zápal plic a smrt.  Pokud chcete morče chované doma přesunout ven, je optimální udělat to, když je teplota venku co nejblíž teplotě, ve které morče dosud je. Jak se bude oteplovat nebo pak na podzim ochlazovat, morče už si postupně zvykne. 

5) Jaká je optimální velikost chovného zařízení? - Za mě pro dvě morčata je akorát metrová klec. Cokoliv nad to je dobře. A zapomeňte na patro, pro morčata je zbytečné. 

 

 

 

  • Hits: 233