Příbram, Česká republika
Pon. až Pá. 10:00 -18:00

Krmení morčat

 Základ úspěchu v jakémkoliv chovu je strava. Morčatům prospívá jednoduchý styl. Nejdůležitější součástí morčecího jídelníčku je seno. Já doplňuji seníky každé ráno i večer. Bez sena se morčata neobejdou, nedá se ničím nahradit. Při žvýkání sena vytvářejí stoličky pohyb ve tvaru osmičky a tím se o sebe obrušují. 

 V létě je fajn čerstvá tráva. Podotýkám, mokrá vůbec nevadí, jen se nesmí zapařit. Takže pokud přinesete trávu zvenku očůranou od psů, normálně osprchujte, nechte okapat a servírujte. Taktéž opršená je ok. Ovšem nesmíte ji nechat ležet na hromádce v teple. Ani jí ani nedávejte víc, než morčátka sežerou. Jak zůstane tráva ležet, odstraňte, opět kvůli případnému zapaření.  Pokud trávu natrháte do zásoby, dejte ji v plátěné tašce do lednice. Pokud máte možnost mít morčata ve venkovním výběhu, nechte je tam, ať se pasou, jak je libo. Tam opravdu nic nehrozí. Ovšem i při takové pastvě je seno nutností, protože trávy morčata nikdy nesežerou tolik, aby v ní bylo stejně vlákniny jako v seně, což je nezbytné pro obrušování stoliček. 

 Co se týká zeleniny, krmím nejvíc mrkví a bílým zelím. U nás dostávají morčata ráno cca půlku větší mrkve a večer zhruba půl většího lupenu zelí na jedno zvíře. Na zelí je potřeba zvykat od malého kousku, kvůli nadmutí, ale pro morčata je vhodné, protože obsahuje hodně vitamínu C. Ten si, stejně jako lidi, morčata vyrobit neumí a musí ho přijímat v potravě. Je možné samozřejmě krmit i jinou zeleninou. Rozhodně nikdy nedávejte brambory ani slupky z nich. Taktéž nejsou vhodné saláty a salátové okurky, některá morčata pak trpí na průjmy.

 Směsky se zrním jsou zbytečné a tučné. Tvrdé pečivo nedávejte, může dojít ke zkvašení v trávicím traktu s až smrtelnými následky.  Vhodné jsou bezobilné granule, nepřehánějte dávku. Naše morčátka dostávají tyto: https://www.zverimexaja.cz/csch-morce-vystavni-g/

 Pokud jde o pamlsky, nejsou vůbec nutné. Pokud chcete morčata potěšit a zabavit, můžete po kleci či výběhu navěsit bylinky, nebo jsou k dostání bezobilné tyčinky. Vůbec nekupujte tyčinky lepené medem, plné pšenice a barevných nesmyslů. Totéž platí pro různé podezřelé dobroty nejasného složení. To, že je něco ve tvaru mrkve, vůbec neznamená, že to má cokoliv společného s vhodnou morčecí stravou. 

 Minerální kameny jsou buďto k ničemu nebo mohou až uškodit, ledvinám konkrétně. Takže ne, tohle morčata taky nepotřebují. 

Často se setkávám s případy, kdy morčeti přerostou stoličky a musí na operativní zkrácení. Určitě nějakou část příčin tvoří vrozeně špatně rostoucí zuby, ale většinou je důvod prostší. Člověk v dobré víře servíruje morčeti hromady různých druhů zeleniny, což zvíře samozřejmě nadšeně baští. Naplní si žaludek zeleninou a už se do něj prostě nevejde tolik sena, kolik potřebuje právě k obrušování stoliček. 

 Samozřejmě by morče mělo mít přístup k čisté vodě. Zapomeňte na misku, denně z ní budete vyklápět mokré hobliny a bobky. Optimální je závěsná napáječka. Někteří chovatelé si chválí niplové napáječky, dají se koupit na stránkách s potřebami pro králíky.

 Pokud morče sežere víc zeleniny nebo čerstvé trávy, nebude tolik pít, tak se neděste. Po červené řepě je zabarvená moč do tmavorůžova, což vypadá jako krev, ale fakt není. 

 

  • Hits: 998