Příbram, Česká republika
Pon. až Pá. 10:00 -18:00

Kde pořídit morče

 Není jedno, kde si morčátko pořídíte. Původ zvířete může mít vliv třeba na jeho zdraví a délku života. 

 První, co většinu zájemců o pořízení mazlíčka napadne, je jít do zverimexu. Což má několik úskalí a možných následků. Morčata ve zverimexu bývají ze dvou zdrojů. Za prvé od lidí, kterým se doma rozmnožila jejich zvířata. A za druhé od, budu slušná, živnostníků, kteří chovají morčata na výdělek. Ti to stručně řečeno hrnou. Jeden vrh, rychle odstavit, ať se nám to vyplatí, protože samice pak může znovu zabřeznout. Že brzo uhyne, nejspíš vyčerpáním? No a co? Však máme další. Šup, mláďata do zveráče  a samice hned zpět k samci. V takovém případě si přinesete domů zvíře, které pravděpodobně nebude mít úplně dobrou imunitu. Taky nejspíš pochází z příbuzenského křížení. Jednou jsem takový mládě viděla, nemělo zadní nohy.  

 Zverimexy taky nemívají kapacitu na nějakou zdravotní péči o tak levná zvířata. Z morčete padaj chlupy? Aha, tak zkrmíme nějakýmu hadovi, ať se to tu nešíří. Rozhodně netvrdím, že všechny zverimexy jsou stejné. Ale taky už jsem ledascos viděla. Navíc morčata odtamtud jsou často plná plísně, všenek, můžou mít i svrab a samičky bývají březí v nízkém věku a nejlíp s vlastním bratříčkem. Jestli máte dojem, že tím, že si koupíte takové morče, ho zachráníte, tak vytrženo z kontextu širších souvislostí ano. Ale okamžitě ho nahradí nějakej další chudáček. Koho tím podpoříte? Akorát člověka, kterej ty chudáčky do zverimexů dodává. 

 A může se stát, že se vám ten levnej nákup fakt nevyplatí. Ona totiž veterina něco stojí a pokud chcete, aby se morče mělo dobře a přinesete si ho s nějakou tou výše zmíněnou nadílkou, trpět ho nenecháte. 

 Taky si můžete pro morče dojít do nějakého morčecího azylu. Tady máte výhodu, že takové zvíře bude zdravé. Morčecí azyly jsou prospěšná zařízení a můžete udělat dobrý skutek. 

 Další možnost je vzít si morčátka od někoho známého, kdo jich má třeba zase z důvodu nechtěného rozmnožení víc, než mít chce. To není úplně nejhorší možnost, ale takový "chovatel" často nerozezná pohlaví. Takže pokud si sami nejste jisti, ověřte si, co si vlastně berete. Nejsnazší je pohlaví malých morčátek detailně nafotit a zeptat se někoho zkušeného. Což je možné v morčecích skupinách na sociálních sítích nebo kontaktujte chovatele s registrovanou chovatelskou stanicí, případně nějaký útulek pro morčata. 

  No a poslední, z mého pohledu nejrozumnější možnost je koupit si morče od chovatele. Jasně, takové zvíře nebude stát tři stovky, jako v tom zverimexu. Ale bude zdravé, z prostředí, kde je o morčata pečováno s láskou. Jen pro představu, svoje chovné samice dávám poprvé připustit při váze 700 g. Následně mají maximálně dva vrhy do roka. Protože po dvou měsících březosti a měsíci kojení mají odpočinek do doby, než jsou zase v kondici. Zvířata dobře a kvalitně krmím. A samozřejmě hlídám zdravotní stav chovných morčat i jejich mláďat. Takže takové mládě ode mě koupíte stoprocentně zdravé a ošetřené proti parazitům, minimálně měsíc kojené a váze nejméně 250 g. 

Každý chovatel vám taky poskytne kvalifikované rady a můžete se na něj spolehnout do budoucna. Protože takovému člověku jde především o dobro zvířat a ne o kšeft. A nevěřte tomu, že chov čistokrevných morčat je výdělečná činnost. Je to koníček a všichni jsme ve finále v mínusu. Protože pokud to děláte dobře, něco to stojí. Pominu-li peníze, jde o i  hodně času, péče a starostí. 

 A pokud si vyhlédnete morče z chovatelské stanice z větší dálky, i to se dá vyřešit. Samozřejmě si pro zvířátko můžete dojet po vlastní ose. Ale taky existují specializovaní zvířecí přepravci. Já jejich služeb využívám často. Jsou spolehliví a o morče nemusíte mít strach. Jedná se v zásadě hlavně o dvě firmy, ZveraDo a Přivez Zvíře. 

  • Hits: 173