Příbram, Česká republika
Pon. až Pá. 10:00 -18:00

Běžná onemocnění morčat

 Nedostatek vitamínu C způsobuje u morčat zápal pysku. Morčeti se vytvoří stroupek na rýze od čumáku k tlamičce. V takovém případě nechoďte na veterinu, veterinář vám nejspíš prodá nějaké naprosto neúčinné mazání. Stačí přidat to céčko a strup zmizí. Takže zelené papriky a/nebo to bílé zelí. Další, rychlejší varianta, rozpustit vitamín C v trošce vody a úzkou stříkačkou bez milosti morčeti opatrně nafrčet do krku. Použijte jakékoliv jiné céčko než šumivé.

 Pokud má morče v srsti malé černé čárky, jsou to všenky. Bohužel se vyvíjí u nich  vyvíjí rezistence, aktuálně na všenky zabírá Selehold, koupíte na veterině.. Jestliže se morče hystericky drbe do krve, dělá kotrmelce a vypadává mu srst, jedná se nejspíš o svrab. To chce veterináře a několik injekcí v ceně pár desítek korun. Vypadávání srsti, kdy se morče občas podrbe, může být plíseň. Pokud je to místo maličké, dá se situace zachránit nějakou mastičkou na plísně koupenou v lékárně. Pokud je problém rozsáhlejší, šup na veterinu. Obecně je dobré při výskytu plísně zlepšit morčatům imunitu, což zajistíme například přidáním vitamínu C. Neplést běžné línání s patologií, při plísni i svrabu zůstávají lysá místa v srsti. A neplašit s lysinkami za ušima, ty morče má mít, není to žádná nemoc. Nad zadečkem mají morčata mazovou žlázu. Někdy se stane, že zejména samci si ji nevyčistí. Napravíme uchošťourem a jakýmkoliv olejem. Očistíme, můžeme zlehka opláchnout vodou. 

 Trávicí potíže jsou nejčastěji způsobené nevhodnou stravou a mohou být pro morče fatální. Morče je býložravec a je nutné, aby mělo neustále plný trávicí trakt. Pokud je tento stav z jakéhokoliv důvodu narušen, může být smrt zvířete otázkou pár hodin. Větší množství vodnaté zeleniny jako je salátová okurka nebo většina salátů může mít za následek průjem. Pro představu, běžně dávám morčatům okurkové slupky, ale opravdu ne půlku okurky jednomu morčeti. Tvrdé pečivo zas má tendence v těle zvířete kvasit a to fakt nechcete. Základem morčecího jídelníčku je seno, mělo by být k dispozici neomezeně. Zelenina je důležitá kvůli příjmu vitamínu C, ale pozor na podávané množství. Pokud se morče nacpe zeleninou, nepřijme dostatečné množství sena a postupně dojde k přerůstání stoliček, což se dá řešit pouze operativně. Ovoce morče nepotřebuje vůbec. Pokud dojde k tomu, že má morče průjem, zácpu, nepřijímá potravu, okamžitě se vydejte na veterinu. Jestliže nejde vyhledat odborná zdravotní péče ihned, nechte v ubikaci pouze seno a vodu. Nedělejte žádné pokusy, jestli si morče, kterému je špatně, vezme alespoň salát. Můžete situaci ještě zhoršit.

U starších samců se někdy stává, že se jim nahromadí trus v análním vaku a udělá to hnusný slepenec. Morče dejte třeba do umyvadla do malého množství vlažné vody a zadeček vyčistěte. 

 Inspirována položenými dotazy musím ještě zmínit, že ty dvě divné věci v dolní části morčecího bříška jsou bradavky a mají je i samci. A ano, samci mají taky obří varlata. Někdy jsou vidět míň, někdy víc, ale to je oboje v pořádku.

 Další podrobnější rady na stránkách chovatelské stanice Anubis: https://chsanubis.cz/clanky/

  • Hits: 518