Příbram, Česká republika
Pon. až Pá. 10:00 -18:00

Pro mladé chovatele

Je mi jasný, že nejste zvědaví na řeči o zodpovědnosti. Jenže u chovu čehokoliv živého se tomu člověk prostě nevyhne. Tak koukejte nasávat informace, ať neděláte hovadiny. Možná vám trochu pomůžu, alespoň co se morčat týká. Jeden slavný spisovatel kdysi napsal, že se stáváme zodpovědní za to, co jsme k sobě připoutali. A v případě zvířat to tak prostě je. 

 Nikdy si žádný zvíře nepořizujte na tajňačku, vždycky to nakonec praskne. Něco o tom vím, dělala jsem to taky. Efektivnější strategie je hučet do rodičovstva, podlejzat, slibovat a pak sliby taky dodržet. Protože slovo dělá nejen chlapa.

 Je rozhodně lepší si koupit zvíře u chovatele než ve zverimexu. Od chovatele si totiž nepřinesete zvíře nemocné, plné mláďat nebo parazitů. 

 Každé zvíře potřebuje potravu, obydlí a péči. Péče obnáší i pozornost. Tuplem, pokud chováte jen jedno zvíře. Tak si uvědomte, kolik máte času, a kolik ho opravdu chcete investovat. 

 Chov zvířat je super zábava, u někoho to třeba i vede k budoucímu povolání. Ale vždycky myslete především na dobro zvířete, o které se staráte. 

 Na cokoliv se chcete zeptat, ptejte se. Žádný dotaz není tak stupidní, aby nebyl položen. Na netu koluje fůra volovin, tak nevěřte všemu.

A teď něco málo přímo k chovu morčat.

  Morče je poměrně veselý, zavalitý a pěkně nenažraný hlodavec. Můžete ho chovat doma nebo i venku. Venku pouze mimo průvan, morče unese chlad, ale v průvanu rychle nastydne. To obvykle vede k zápalu plic a smrti. Co se týká venkovního chovu, je třeba začít v létě. Jak se bude postupně ochlazovat, morčeti zhoustne srst a zvykne si. Optimální je zateplená králíkárna, kam nefouká.

 Chovat morčata dohromady s králíky je příšerná tradice. A není to absolutně k ničemu. Tak to prosím nedělejte. Už jsem viděla morče s okem mimo hlavu po útoku králíka.  

 Na doma je dobré chovné zařízení na morče zvané plastbox. Nedojde totiž k vyhazování podestýlky. Teda dojde, ale nebude jí okolo tolik. Čímž se eliminují rodičovské řeči o tom, že je potřeba vyluxovat. Z klece to lítá víc. Další info v článku http://consuelo.cz/index.php/clanky/v-cem-chovat-morcata.

 Dopřejte morčeti pokud možno co nejvíc prostoru. V jakkoliv chovné ubikaci je fajn udržovat čisto, čímž pádem se jednak zvíře má dobře, druhak není cítit. Čím víc místa morče má, tím míň často je potřeba kydat. Jako podestýlka jsou optimální tradiční hobliny. Bacha, ne piliny, ty jsou jemný. 

 A jsme u krmení. Pro morčata platí "seno, seno, seno". K tomu trochu zeleniny, vhodná je mrkev, petržel. A bílé zelí. Čímž se dostáváme k jedné morčecí specialitě. Všichni savci kromě člověka a morčete si umí vyrobit vitamín C. Takže my a morčata ho musíme dostávat do těla v hotové formě. Kupovat Céčko a sypat ho do napáječky je na prd. Světlo vitamín rozloží. Dobrý zdroj je právě to bílé zelí, ale je potřeba morče zvykat od malého kousíčku postupně, aby se nenadmulo. 

 Zelenina je nutná kvůli tomu vitamínu C, ale nic se nemá přehánět. Já osobně dávám cca půl mrkve a půl lupenu zelí na morče denně. Pokud morče přecpete zeleninou, nežere dostatečné množství sena, časem mu můžou přerůst stoličky a malér je na světě.

 Nikdy nekrmte morče bramborami. Hrozí otrava solaninem a ne, na odkráglování třídní učitelky to nepoužívejte. 

 Taky morče nekrmte směskami se zrním. Morčata vybírají tučné zrní, zbytek nechávají a tloustnou. Optimální je dát na jedno morče zhruba obden hrstičku bezobilných granulí nebo ovesných vloček. Hrstička rovná se malé množství, ne obsah dlaně metrákového spolužáka. 

 Tvrdé pečivo je naprosto nevhodné. Pokud vám například babička bude tvrdit, že se tím obrušujou zuby a ona to dává králíkům pořád, tak fakt ne. Morče si potřebuje obrušovat především stoličky a to se děje požíráním sena, ničím jiným. Navíc v trávicím traktu pečivo může zkvasit a zadělat na parádní potíže, které můžou skončit až smrtí zvířete.

 Vodu je nejlepší podávat z napáječky, akorát je půllitrová. Při plnění nalijte vodu až nahoru, aby se udělal přiměřený podtlak a napáječka neprotékala. Napáječku udržujte v čistotě, nejlepší je na to kartáč na lahve. 

 Pokud si nevíte s něčím rady, pište na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Taky se vyskytuji na telefonu 724 726 333. Je lepší zeptat se, než aby na zbytečnou lidskou hrdost doplatil živý tvor.

  • Hits: 547